Περιγραφή
Το χαλλούμι είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν το οποίο φτιάχνεται από μείγμα αγελαδινού και αιγοπρόβειου γάλακτος ή εξ’ ολοκλήρου από αιγοπρόβειο γάλα.
Το χαλλούμι κατατάσσεται στην κατηγορία των τυριών και μπορεί να χαρακτηριστεί ως ημί-σκληρο. Έχει άσπρο χρώμα, δεν λιώνει σε υψηλές θερμοκρασίες συγκριτικά με άλλα τυριά και μπορεί να καταναλωθεί φρέσκο, τηγανητό, στη σχάρα, ως τρίμμα, σε σούπα αλλά και ως συστατικό σε διάφορα είδη ζυμαρικών και αρτοποιήματα.
Μπορεί να καταναλωθεί σε διάφορες μορφές και παρασκευές καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας, από το πρωινό μέχρι και το βραδινό γεύμα.
Είναι παραδοσιακό προϊόν της Κύπρου το οποίο σερβίρεται τόσο εντός της Κύπρου όσο και στο εξωτερικό. Από τα πολύ παλιά χρόνια αποτελεί μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου και συνδέεται άμεσα με την παραδοσιακή αγροτική ζωή μέσω της παραγωγής φρέσκου γάλακτος από ντόπιους παραγωγούς.